Ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος και παίζει τα ρέστα του στην Ολλανδία

Αν και βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ από το αυτογκόλ του Γιαννούλη, ο ΠΑΟΚ έβγαλε αντίδραση στην Τούμπα απέναντι στον Άγιαξ! Προηγήθηκε με Άκπομ και Μάτος, αλλά ισοφαρίστηκε (2-2) από γκολ με κόντρα του Χούντελαρ, παίζοντας στα ίσια την ομάδα που πέρυσι έφτασε στους «4» του Champions League!

Το καλοκαίρι του 2010 ο ΠΑΟΚ δεν κατάλαβε πότε ο Άγιαξ έκανε το εις βάρος του 1-0 σε 1-3, έναν Άγιαξ που στο τέλος γλίτωσε την ήττα (3-3). Εξι χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ και πάλι δεν κατάλαβε πως έχασε στο φινάλε από τον Αίαντα, το κακό τρίτωσε απόψε στην κατάμεστη Τούμπα.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας κοίταξαν στα μάτια τον πανίσχυρο Άγιαξ, επέστρεψαν από το εις βάρος τους 0-1, προηγήθηκαν 2-1, έχασαν ευκαιρίες για ένα τουλάχιστον ακόμα γκολ και έφυγαν από το γήπεδο ξανά χωρίς να κερδίσουν τον Άγιαξ. Πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα αν στο διάστημα που η Τούμπα… έβραζε, ο Πέλκας ευστοχούσε και έκανε γκολ τη μεγάλη στιγμή του.

Πως ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Η ενδεκάδα με την οποία ξεκίνησε το ματς ο «Δικέφαλος» δεν είχε την παραμικρή έκπληξη, με δεδομένα όλα όσα δούλεψε ο Αμπέλ Φερέιρα σε Ολλανδία και Θεσσαλονίκη, όλες τις ημέρες μετά την κλήρωση. Ο Άντερσον Εσίτι ήταν το μοναδικό νέο πρόσωπο στον ΠΑΟΚ… του Λουτσέσκου, με δέκα ποδοσφαιριστές από το περσινό ρόστερ των νταμπλούχων Ελλάδας.

Ο Καντουρί ξεπέρασε το πρόβλημα στη μέση και ήταν στο αρχικό σχήμα δίπλα στον Νιγηριανό μέσο, ο οποίος είχε καθαρά αμυντικό ρόλο στο ντεμπούτο του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Η γνωστή τετράδα στην άμυνα (Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης) πήρε θέση μπροστά από τον Πασχαλάκη, ενώ από το κέντρο και μπροστά οι Ζαμπά και Μπίσεσβαρ κινήθηκαν στα δύο άκρα, ενώ οι Πέλκας και Άκπομ ήταν οι δύο προωθημένοι των «ασπρόμαυρων». 

Μια αλλαγή είχε η ενδεκάδα του Άγιαξ σε σχέση με την πρεμιέρα του ολλανδικού πρωταθλήματος κόντρα στη Φίτεσε. Ο Νουσέρ Μαζραουί πήρε θέση στο αρχικό σχήμα του Αίαντα αντικαθιστώντας τον Ρουμάνο Ραζβάν Μάριν.

Κυριαρχία Άγιαξ

Με την σέντρα ο «Αίαντας» πήρε την κατοχή της μπάλας, επέβαλε τον ρυθμό του και κυριάρχησε στο χορτάρι της Τούμπας. Μόλις στο 10’ ένα αχρείαστο φάουλ του Εσίτι πάνω στον Μαζραουί, έδωσε τη δυνατότητα στον Ζίγιεχ να στήσει την μπάλα και με απευθείας εκτέλεση να την στείλει, μετά την παρέμβαση του Γιαννούλη, στα δίχτυα του Πασχαλάκη ανοίγοντας νωρίς το σκορ (0-1).

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να συνέλθει από το σοκ του γρήγορου γκολ και να αντιδράσει, να γίνει απειλητικός, το επιχείρησε αρχικά με τον Πέλκα (13’) και στη συνέχεια με τον Ζαμπά (15’), ωστόσο χρειάστηκε η τύχη και ο Πασχαλάκης για να μην γίνει το 0-2 στο σουτ του Ζίγιεχ (18’).

«Χτύπησε» δις εκεί που πονάει…

Οι «ασπρόμαυροι», αφού πρώτα Εσίτι και Καντουρί βρήκαν τα πατήματά τους, κατάφεραν και «χτύπησαν» (δις) στη βασική αδυναμία του Άγιαξ: να αμυνθεί. Οι παίκτες του Τεν Χαγκ «εξαφανίστηκαν» από τη μεσαία γραμμή, ο Μπίσεσβαρ είδε το κενό, κι από την σέντρα του Γιαννούλη στο ύψος της μικρής περιοχής ο Άκπομ με σουτ την έστειλε στα δίχτυα ισοφαρίζοντας σε 1-1 (32’). Είχαμε, πλέον, ένα άλλο ματς…

Τα πάνω – κάτω ήρθαν μέσα σε επτά λεπτά. Νέο «χτύπημα» στο 39’ των «ασπρόμαυρων» του Φερέιρα, με τον Λέο Μάτος να πηδάει στο… θεό και με κεφαλιά να «καρφώνει» την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Ονάνα. Η Τούμπα είχε πάρει… φωτιά!

Οι παίκτες του Άγιαξ τα’ χαν χαμένα κάτι που φάνηκε με τον τρόπο που οι γηπεδούχοι έφτασαν μια ανάσα από το 3-1, αλλά ο Πέλκας με σουτ στην κίνηση, μετά την… σακούλα του Ζαμπά πάνω στον Σουρς, δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και τον Αίαντα στο καναβάτσο.

Ισοφάριση απ’ το πουθενά

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον Ζίγιεχ να μιμείται τον Πέλκα και να αστοχεί από το ίδιο σχεδόν σημείο του γηπέδου (51’), τον Άγιαξ να έχει μπει με στόχο να πιέσει ψηλά για να φτάσει στην ισοφάριση και να τα καταφέρνει στο 57’ μ’ ένα… μαγικό τρόπο. Ο Φαν ντε Μπέεκ γύρισε την μπάλα στη μικρή περιοχή, ο Βαρέλα έδιωξε απρόσεκτα πάνω στον Χούντελαρ, που χωρίς να κάνει τίποτα χρίστηκε σκόρερ (2-2).

Ο Φερέιρα με τις αλλαγές των Λημνιού και Αουγκούστο θέλησε να ανακατέψει την τράπουλα, το 4-4-2 έγινε 4-3-3, ωστόσο οι γηπεδούχοι υστερούσαν πολύ σε ενέργεια και τους παίκτες του Άγιαξ, με σχετική ευκολία, να κρατάνε την μπάλα στα πόδια τους και να φτάνουν με άνεση μέχρι την περιοχή του Πασχαλάκη. Ήταν ένα 45λεπτο, όπου πέραν του τυχερού κατά τα άλλα γκολ του Χούντελαρ, η ολλανδική ομάδα έφτασε κοντά σ’ ένα ακόμη τέρμα, που θα άλλαζε ριζικά την συνολική εικόνα του αγώνα.

MVP: Ο Χακίμ Ζίγιεχ ήταν μέσα σχεδόν σ’ όλες τις επιθετικές προσπάθειες του Άγιαξ, μια διαρκής απειλή από τη δεξιά πλευρά.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ: Ο Λέο Μάτος και ο Ομάρ Ελ Καντουρί του καλού διαστήματος του ΠΑΟΚ (25’-45’) ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν από τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης δεν ήταν στην καλύτερη βραδιά του κάτι που φάνηκε και στα δύο γκολ του Άγιαξ. Πάντως, κράτησε το 2-2 στην εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ του Μάριν στο 89’.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Πασχαλάκης δεν βγήκε όπως θα έπρεπε, ο Βαρέλα έδιωξε άτσαλα πάνω στον Χούντελαρ και από το πουθενά ο Άγιαξ έφτασε στην ισοφάριση.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Σλοβένος ρέφερι απέφυγε το μεγάλο λάθος, επιδίωξε να σφυρίξει όσο λιγότερο μπορούσε προκειμένου να μην επηρεάσει το ρυθμό και την εξέλιξη του αγώνα, ενώ στον πειθαρχικό έλεγχο έχασε μια φάση με ένα επικίνδυνο φάουλ του Μαζράουϊ πάνω στον Άκπομ.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Η ιστορία επαναλήφθηκε και το 2019. Ματς – καρμπόν μ’ αυτά του 2010 και του 2016. Με τον Άγιαξ να γλιτώνει την ήττα και να φεύγει με θετικό αποτέλεσμα από την καυτή Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να πάρει μια νίκη που θα του έδινε άλλον αέρα για τη ρεβάνς, ωστόσο είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που σ’ αυτό υψηλό επίπεδο κάνουν τη διαφορά. Ο «Αίαντας»

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Ζαμπά (79’ Στοχ), Εσίτι, Καντουρί, Μπίσεσβαρ (73’ Αουγκούστο), Πέλκας (64’ Λημνιός), Άκπομ

Άγιαξ (Ερικ Τεν Χαγκ): Ονάνα, Βέλτμανς, Σουρς, Μαρτίνεζ, Ταλιαφίκο, Μαζραουί (83’ Μάριν), Φαν ντε Μπέεκ, Μπλιντ, Ζίγιεχ (82’ Νέρες), Ντόλμπεργκ (33’ Χούντελαρ), Τάντιτς.


Πηγή: www.gazzetta.gr


ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερο Παλαιότερο
Εγγραφείτε στο κανάλι μας και γίνετε μέλη: Youtube: Blue Heart TV