Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας στα playoffs για την πρόκριση στο Euro 2024
Οι αγώνες του Σεπτεμβρίου για τα προκριματικά του Euro 2024 ολοκληρώθηκαν με την Εθνική μας ομάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση του ομίλου πίσω από Γαλλία και Ολλανδία. 

Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται απευθείας στα γήπεδα της Γερμανίας και έτσι απομένουν τρία εισιτήρια που αναζητούν κατόχους.

Οι τρεις χώρες που θα συμπληρώσουν την 24άδα θα προκύψουν από το Nations League 2022-2023 και συγκεκριμένα από τρεις παράλληλες διαδικασίες playoffs που θα διεξαχθούν, με τους νικητές να κερδίζουν θέση στο Euro 2024.

Η Εθνική Ελλάδας έχει κερδίσει το δικαίωμα στο όνειρο μέσω αυτής της διαδικασίας.

Οι ημιτελικοί είναι μονοί και διεξάγονται στις έδρες των δύο πρώτων του Nations League ranking κάθε κατηγορίας, ως εκ τούτου με τα υπάρχοντα δεδομένα της Γεωργίας και της Ελλάδας για τη League C. 

Οι τελικοί είναι επίσης μονοί και η έδρα θα αποφασιστεί κατόπιν κλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στη Νιόν, όταν και θα σχηματιστούν επίσημα τα τρία μονοπάτια.

Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και οι τελικοί την Τρίτη 26 του μήνα.

Με τη συμπλήρωση πέντε αγωνιστικών στους ομίλους των πέντε ομάδων και έξι στους ομίλους των έξι ομάδων στα προκριματικά του Euro 2024, υπάρχει ήδη μία εικόνα για το πού βρίσκεται κάθε ομάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίπαλο της Ελλάδας στα playoffs. Υπό κανονικές συνθήκες, η Ελλάδα ως 2η στο ranking της League C, θα αντιμετώπιζε την 3η Τουρκία και η επικεφαλής Γεωργία το 4ο Καζακστάν. 

Η παρέα του Χβίτσα Κβαρατσχέλια βρίσκεται στην 4η θέση του 1ου προκριματικού ομίλου, πέντε βαθμούς πίσω από τη 2η Ισπανία ύστερα από την ήττα της από τη Νορβηγία και τη νίκη των Ισπανών επί της Κύπρου και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ελπίζει για απευθείας πρόκριση.

Ως εκ τούτου, με τα τρέχοντα δεδομένα, θα βρίσκεται στο Final Four της League C και μάλιστα ως επικεφαλής (οπότε η Ελλάδα δεν θα πάρει τη θέση της, κάτι που θα συνέβαινε αν η Γεωργία περνούσε απευθείας), άρα μπορεί να συναντήσει την Ελλάδα μόνο στον τελικό.

Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του μήνα με έναν βαθμό από την ισοπαλία με την Αρμενία την Παρασκευή (ακολούθως είχε ρεπό) που όμως την κρατά στη 2η θέση του 4ου προκριματικού ομίλου, τρεις βαθμούς πάνω από τον ανταγωνισμό από Αρμενία και Ουαλία και φαβορί για την πρόκριση. 

Αυτό σημαίνει ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, δεν είναι αντίπαλος της Ελλάδας στα ημιτελικά του Final Four και θα "παραχωρήσει" τη θέση της στην αμέσως επόμενη ομάδα του Nations League ranking στη League C.

Η ομάδα αυτή είναι το Καζασκστάν, που ύστερα από τους αγώνες του Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην 4η θέση του 8ου ομίλου, χάρη στη νίκη επί της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι Καζάκοι θα μπορούσαν να είναι επικεφαλής του γκρουπ αν δεν έχαναν εντός έδρας από τη Φινλανδία, η οποία τους περνάει στην ισοβαθμία και Σλοβενία και Δανία έχουν έναν βαθμό περισσότερο.

Σε αυτόν τον πολύ σφιχτό όμιλο, το Καζακστάν προκύπτει ως αντίπαλος της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή, όμως όλα είναι ανοιχτά, αφού απομένουν τέσσερις αγωνιστικές.

Σε περίπτωση που το Καζακστάν αφαιρεθεί από τη διαδικασία, λόγω απευθείας πρόκρισης στο Euro 2024, και χωρίς να αλλάξει κάτι για Γεωργία και Τουρκία, τότε πρώτη επιλαχούσα αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας είναι το Λουξεμβούργο. 

Οι Λουξεμβούργιοι πραγματοποιούν την καλύτερη πορεία τους σε προκριματικά διοργάνωσης, ο προπονητής τους δήλωσε ότι στόχος είναι η πρόκριση, όμως η εννιάρα από την Πορτογαλία τους προσγείωσε. Ύστερα από έξι αγωνιστικές στον 10ο όμιλο βρίσκονται στην 3η θέση, τρεις βαθμούς πίσω από τη Σλοβακία και αυτήν τη στιγμή έχουν κι αυτοί ως ρεαλιστικό στόχο την πρόκριση μέσω playoffs.

Αν το Λουξεμβούργο κάνει το... θαύμα, τότε κατά σειρά ο αντίπαλος της Ελλάδας θα προκύψει από Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρο, Λευκορωσία, Λιθουανία ή Γιβραλτάρ. Προϋπόθεση, η χώρα αυτή να μην έχει περάσει από τα προκριματικά στο Euro 2024.

Βάσει των τωρινών δεδομένων -που μπορούν να αλλάζουν στην εξέλιξη των προκριματικών- τα δεδομένα των playoffs του Nations League διαμορφώνονται ως εξής: Γεωργία - Λουξεμβούργο και Ελλάδα - Καζακστάν

sport24.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερο Παλαιότερο
Εγγραφείτε στο κανάλι μας και γίνετε μέλη: Youtube: Blue Heart TV