Εντυπωσιακή η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλογας

Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στην αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Παρίσι 2024» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Τελετή Παράδοσης έλαβε χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο και παρουσιαστής ήταν ο Νίκος Αλιάγας.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έφερε την ολυμπιακή φλόγα στο Καλλιμάρμαρο και την παρέδωσε στον Γιάννη Φουντούλη. Στο τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε το Ολυμπιακό Φως στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Tony Estanguet, για να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι.

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Πειραιά στην Μασσαλία

«Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το πλοίο. Είναι ένα δάσος που σφύζει από ιστούς και σχοινιά. Αποτελεί το μοναδικό εμπορικό ιστιοφόρο ηλικίας 127 ετών που διαθέτει το εμπορικό ναυτικό. Το μοναδικό σκάφος αναψυχής. Οι μαθητευόμενοι μας έρχονται για να ταξιδέψουν. Επιβιβάζονται με σκοπό να ανακαλύψουν τη χαρά της παραδοσιακής ναυτοσύνης. Υπό αυτή την έννοια, το “Belem” αποτελεί μοναδικό θησαυρό.

Μεταφέρει τη ναυτική τέχνη. Ο κάθε ναυτικός διαισθάνεται το πλοίο. Είναι γερό, πηγαίνει σαν χελώνα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας», είπε ο 42χρονος, Εμερίκ Γκίμπε, γεννημένος στη Νάντη, απόφοιτος της σχολής αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού της Μασσαλίας και γιος ναυτικού.
Το «Belem» είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Το όνομά του το πήρε από την ομώνυμη πόλη της Βραζιλίας, όπου ξεκίνησε τα ταξίδια του μεταφέροντας καφέ. Από τον Γάλλο πρώτο ιδιοκτήτη του, πέρασε σε αγγλικά χέρια και στη συνέχεια σε Ιταλούς, πριν επιστρέψει στη Γαλλία.
Σε αυτό το πρώτο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας δια θαλάσσης, ο κυβερνήτης του «Belem» τόνισε ότι«θα υπάρχουν τρεις φύλακες σε βάρδιες που θα την φυλάνε όλη την ημέρα. Θα βρίσκεται σε ειδικό χώρο στο κεντρικό σαλόνι».

Στη Μασσαλία έχει προγραμματιστεί να φτάσει στις 8 Μαΐου. «Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει μία μεγαλειώδης υποδοχή. Περίπου 1000 σκάφη αναμένονται εκεί, και σίγουρα πολλά θα είναι εκείνα που θα μας συνοδέψουν μέχρι την είσοδο του λιμανιού. Τότε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος σε γαλλικό έδαφος θα ανεβεί στο πλοίο για να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα και να ξεκινήσει το ταξίδι της μέχρι το Παρίσι», τόνισε ο Εμερίκ Γκίμπε.

Η Ολυμπιακή Φλόγα -όπως έχει γίνει ήδη γνωστό- θα διασχίσει τη Μασσαλία από την Notre-Dame de la Garde, την Βασιλική που έχει θέα στη Μασσαλία και είναι το πιο διάσημο σύμβολο της πόλης, έως το στάδιο Βελοντρόμ (Stade Vélodrome) την Πέμπτη 9 Μαΐου, την επόμενη της άφιξής της στη γαλλική πόλη.

Δύο από τους λαμπαδηδρόμους εκεί θα είναι ο πρώην παίκτης της Μαρσέιγ Ερίκ Ντι Μεκό και ο σκιερ Σιπριέν Σαραζίν.

Στις 9 Μαΐου θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία στην πόλη. Αφού ολοκληρωθεί στις 20:30 της ίδιας ημέρας, στη συνέχεια, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων θα διασχίσει ολόκληρη τη Γαλλία για να φτάσει στο Παρίσι την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων, στις 26 Ιουλίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι.

ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερο Παλαιότερο
Εγγραφείτε στο κανάλι μας και γίνετε μέλη: Youtube: Blue Heart TV