Το VAR κάνει πρεμιέρα στο ελληνικό πρωτάθλημα

Τι θα ισχύσει στη Superleague 1, ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας 

Το VAR κάνει πρεμιέρα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τι θα ισχύσει στη Superleague 1, ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας.

Μαζί με την έναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το Σάββατο, θα κάνει πρεμιέρα στη χώρα μας και το VAR. Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, έτσι κι εδώ αναμένονται συζητήσεις, τσακωμοί και διενέξεις για τον τρόπο χρήσης του και κατά πόσο θα απονείμει δικαιοσύνη. Αυτά, όμως, είναι πράγματα που θα τα δούμε μπροστά μας και μάλιστα πολύ σύντομα.

Στην ΕΠΟ και την ΚΕΔ δηλώνουν χαρούμενοι που θα έχουμε και στην Ελλάδα τη βοήθεια της τεχνολογίας και μάλιστα έβγαλαν στο διαδίκτυο επτά βιντεάκια που εξηγούν τις διαδικασίες.

Επειδή αυτά τα σύντομα κλιπάκια είναι ολίγον τι παιδικά και όχι τόσο κατατοπιστικά, σε γενικές γραμμές οι αρμοδιότητες του Video Assistant Referee είναι:

  • Να υποδεικνύει αν υπάρχει γκολ ή όχι σε μία φάση. Δηλαδή αν υπάρχει οφσάιντ ή επιθετικό φάουλ κλπ. 
  • Σε περιπτώσεις πέναλτι, οι χειριστές του VAR επικοινωνούν με τον διαιτητή και του συστήνουν να ξαναδεί τη φάση.
  • Στον τομέα των αποβολών θα εξετάζονται μόνο φάσεις που αφορούν απευθείας κόκκινη και όχι οι δεύτερες κίτρινες. 
  • Μετά από κάθε κίτρινη (και κόκκινη) κάρτα θα γίνεται ταυτοποίηση του «παραβάτη». Όχι αν υπάρχει παράβαση στη φάση, αλλά αν τιμωρήθηκε από τον διαιτητή ο σωστός ποδοσφαιριστής.

Από ’κει και πέρα, θα υπάρχουν περιπτώσεις που οι χειριστές του VAR θα βλέπουν τη φάση και θα ενημερώνουν τον διαιτητή αν έκανε λάθος ή όχι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα καλείται ο ρέφερι να βλέπει το βίντεο και να αποφασίζει μόνος του. Είχαμε που είχαμε τις γνωστές γκρίνιες για τη διαιτησία στην Ελλάδα, με το VAR υπάρχει ο φόβος τα πράγματα να γίνουν χειρότερα, όπως και στο εξωτερικό πια…

Η χρήση του VAR θα καθυστερεί το παιχνίδι;Διαβάστε περισσότερα στο: www.taxydromos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερο Παλαιότερο
Εγγραφείτε στο κανάλι μας και γίνετε μέλη: Youtube: Blue Heart TV