FIFA: Aνώνυμη επιστολή - «Διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

Η FIFA έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα μια ανώνυμη επιστολή που ταχυδρομήθηκε από τη Λάρισα και αξιολογείται ως σοβαρή.

Η «Δίκη στο Open» αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής που ισχυρίζονται ότι συνέταξαν πέντε εν ενεργεία και βετεράνοι ποδοσφαιριστές, τρεις παλαίμαχοι διαιτητές και δύο εν ενεργεία προπονητές.

Με την επιστολή ζητούν να ερευνηθεί η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για την ανωνυμία επικαλούνται βάσιμους φόβους για την ασφάλεια της ζωής τους. Η επιστολή απευθύνεται στη γενική γραμματέα της FIFA Φατμά Σαμούρα και κοινοποιείται στο Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, την Επιτροπή Ηθικής, την Πειθαρχική Επιτροπή και στη Νομική Διεύθυνση.

Ζητάει να ερευνηθεί η ΕΠΟ για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και παράβαση των κανόνων της FIFA.
Οι επιστολογράφοι τονίζουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στις αυτοκτονίες και στις κατασχέσεις των σπιτιών τους, κυρίως γιατί οι ομάδες τους δεν πληρώνουν τα χρέη.

Εξηγούν ότι το κανονιστικό δίκαιο στη χώρα είναι οργανωμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην επιτρέπει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές να ασκούν εφέσεις κατά των αποφάσεων των ελληνικών δικαιοδοτικών οργάνων, ενώπιον της FIFA και του CAS (ενώ το επιτρέπει στους ξένους παίκτες).

Παράλληλα διευκρινίζουν ότι ενάντια στη νομολογία του CAS και στους κανόνες της FIFA, οι κανόνες της ΕΠΟ δεν αναγνωρίζουν την αθλητική διαδοχή στο 100%, δημιουργώντας έτσι ανισότητα και αντικανονικότητα σε αυτά που προσπαθεί η FIFA να πετύχει.

Θεωρούν ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φέρει το άθλημα σε ανυποληψία, η ΕΠΟ δεν σέβεται τη FIFA και οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που τους οφείλονται».

Στην ανώνυμη επιστολή γίνεται αναφορά στα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ. «Κατ' εξακολούθηση και χωρίς διαχωρισμό αγνοούν τη νομολογία της FIFA και του CAS και ποτέ δεν τη χρησιμοποιούν όταν πρέπει να αποφασίσουν για αθλητικές διαφορές», τονίζουν οι επιστολογράφοι και προσθέτουν:

«Αυτά τα πειθαρχικά όργανα αποτελούνται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν έχουν εξειδίκευση στο αθλητικό δίκαιο ή στο δίκαιο του ποδοσφαίρου και στην πλειοψηφία τους δεν αποφασίζουν σύμφωνα με τους κανόνες ή με το δίκαιο, αλλά ακολουθούν εντολές από ιδιοκτήτες ομάδων».

Γίνεται ειδική αναφορά στην Επιτροπή Συμμόρφωσης της ΕΠΟ με μειωτικούς χαρακτηρισμούς («κάθε συμμόρφωση είναι παραπλανητική και ανακριβής»).

Στην ανώνυμη επιστολή προς τη FIFA τονίζεται ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαφθοράς, με στημένα παιχνίδια, βία κατά των διαιτητών και χουλιγκανισμό. Όμως η ΕΠΟ παραμένει απαθής».

Οι επιστολογράφοι κατηγορούν τον πρόεδρο της ΕΠΟ ότι είναι εντολοδόχος και πως δεν ακολουθεί τα καθήκοντά του, «λοιδορώντας τη FIFA σε ιδιωτικές του συναντήσεις και χειραγωγώντας το σώμα των Ελλήνων διαιτητών».

Μάλιστα του καταλογίζουν «μια αδικαιολόγητη αίσθηση αυτοσημασίας».

Οι επιστολογράφοι προτρέπουν τη FIFA να παρέμβει γιατί αλλιώς «είναι σαν να αφήνετε στην αλεπού τη φύλαξη του κοτετσιού».

Σημειώνουν ότι «δεν πρέπει να επιτρέψετε να υποφέρει το σπορ επειδή μια χούφτα ατόμων το θέλει» και καταλήγουν:

«Σας προτείνομε να χρησιμοποιήσετε δύο αδιάφθορους και με τεράστια γνώση του δικαίου και της ελληνικής νοοτροπίας, τον κ. Ανδρέα Ζαγκλή της FIBA και τον Δρ Γρηγόρη Ιωαννίδη του Sports Law Expert, ώστε να καθαρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γνωρίζουμε ότι ο νέος σας Πειθαρχικός Κώδικας σας επιτρέπει να παρέμβετε σε εθνικά θέματα, ειδικά όταν η Εθνική Ομοσπονδία δεν έχει κάνει τίποτα για να λύσει το πρόβλημα».

*Η "Δίκη" δεν υιοθετεί το περιεχόμενο της ανώνυμης επιστολής προς τη FIFA και τη δημοσιεύει λόγω δικαιολογημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος προς ενημέρωση του κοινούΠηγή: dikisports.blogspot.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερο Παλαιότερο
Εγγραφείτε στο κανάλι μας και γίνετε μέλη: Youtube: Blue Heart TV